Kevesebb stressz, nagyobb hatékonyság

//Kevesebb stressz, nagyobb hatékonyság

Kevesebb stressz, nagyobb hatékonyság

Az irodai növényzet csökkenti a munkahelyi stresszt és fokozza a hatékonyságot, derült ki Dr. Roger S. Ulrich, Texas A&M Egyetem, Helen Russell, Surrey Egyetem, Anglia és Dr. Virginia Lohr a Washington State Egyetem és a Cardiffi Egyetem kutatásaiból.

Dr. Lohr kutatásának résztvevői 12%-kal produktívabbak voltak és kevésbé stresszesek, mint azok, akik olyan munkakörnyezetben dolgoztak, ahol nem voltak növények. A kutatás egy szimulált irodai környezetben történt, ahol 27 számítógépes munkaállomást hoztak létre. Egy erre a célra tervezett számítógépes program vizsgálta a munkahatékonyságot, beleértve a stresszt is, melyet még vérnyomásméréssel is kontrolláltak. A Cardiff Egyetem kutatói 2 hatalmas kereskedelmi egységben vizsgálták Angliában és Hollandiában a növények hosszútávú hatását a hatékonyságra. 3 hónappal a növények telepítése után a munkahatékonyság az irodákban átlagosan 15%-kal nőtt.

Dr. Lohr kutatásában az érzelmi állapotot és a pulzusszámot szintén megmérték olyan helyzetben, ahol a növények jelenléte ill. „nemléte” volt az egyetlen változó. Ahol növények voltak, ott oly módon helyezték el őket, hogy a számítógép előtt ülő résztvevők perifériális látásszögében benne voltak, de nem zavarták a résztvevők aktivitását. Amellett, hogy a résztvevőknél jelentősen növekedett a feladatot követő figyelem, a reakció idő is megnövekedett 12%-kal azoknál, ahol voltak növények a környezetben.

Az eredmények összecsengenek dr. Ulrich kutatásával, mely szerint a növények hatással vannak a vérnyomásra. A növények látványa jelentősen segíti a stressz megszűnését, akár már 5 perc alatt.

2019-01-27T11:30:27+01:00