Új trend az irodatervezésben

//Új trend az irodatervezésben

Új trend az irodatervezésben

Az irodák, munkahelyek belsőépítészeti kialakítása folyamatosan változik, hogy az aktuális igényeinek megfeleljen. Jelenleg egy munkahely-tervezési forradalom közepén állunk. Az innováció és a változás középpontjában a munkavállalók egészsége és jó közérzete áll.

Annak érdekében, hogy megértsük a munkahelyi környezet kialakításának következő korszakát, érdemes visszatekinteni az elmúlt évtizedekben végbement változásokra.

1950-es évek: A nyitott iroda koncepció (Open office)

Nyitott iroda dísznövények nélkül

Az 1950-es években kezdődött az tudatos irodai tervezés, már, mint amit ma ennek ismerünk. Célja a “Fordista módszer” megvalósítsa volt, melynek a hatékonyság és az egységesítés állt a középpontjában. E korszak irodái úgy lettek megtervezve, hogy „önellátóak” legyenek, és elkülönüljenek a külvilágtól. A napfény és a friss levegő helyére fénycsövek és légkondicionálás került. Ebben az időszakban alakult ki a nyitott iroda koncepció, amely a mai napig is gyakori.

 

1980-as évek: A fülkelabirintus (Cubicles)

Fülkelabirintus növénydekoráció és más dekorációs elemek nélkül

Az 1950-es évek irodatervezése megalapozta az irodai design-t a következő 50 évre. Ez befolyásolta a munkahelyi esztétikát és az iroda működését, mely a vállalati struktúrára és az erőforrás-hatékonyságra fókuszált. Az irodai design fejlődését az 1980-as években a technika ugrásszerű fejlődése határozta meg.

Ez a tech-vezette munkahelyi környezet a nyílt kommunikációt, a jövedelmezőséget és a “lean” működési eljárásokat kívánta szolgálni. Ezeknek az ideológiáknak és folyamatoknak az eredménye az 1980-as évek hírhedt irodai fülkelabirintusa. Az ilyen szürke, letisztult hivatalok elsősorban a hatékonyság és a szakértelem támogatása érdekében jöttek létre.  A vonalak tiszták voltak, dísznövények és festmények ritkán fordultak elő. Ez az 1990-es években az „open office” újabb virágkora miatt háttérbe szorult, bár az irodai fülkék továbbra is az irodai környezet szerves részét képezik a világ minden táján még ma is.

2018: A Biofilia Kora

A 2018-hoz közeledve a változások folyamata a munkahelyi design következő korszakához érkezett. Most állunk a biofilikus tervezési korszak küszöbén. A biofilikus design hatását tekintve egyedülálló, mert átlépi az egyszerű bútorstílusokat és az irodai elrendezést, és közvetlen hatással volt a kortárs építészetre és az irodaépítési gyakorlatra. A biofilikus design olyan építészeti keretrendszer, amely a természeti mintákat az épített környezetbe fonja, erősíti az emberi-természet kapcsolatot.

Mi teszi ezt a trendet működőképessé?

Természetes dekorációs elemek, növények jellemzik a biofilia szempontjai szerint tervezett irodát

Hogy hatékonyan építi be a természetes elemeket például a követ, a különböző fafajtákat, az élő zöld falakat, a vizet és a növényeket a belső térbe. Túl azon, hogy beépíti a természetes anyagokat a munkahelyekre a biofilikus módszer teret ad a természetes megvilágításnak, hogy segítsen az embereknek fenntartani a természetes napi ritmust. Hozzátartozik, hogy biztosítsa a friss levegőhöz való hozzáférést a nagy teljesítményű HVAC rendszerek és a szennyezőanyag-mentes anyagok használata révén, amelyek hozzájárulnak a levegő jó minőségéhez. Végül a biofilikus design egyik fontos eleme az aktív és mobil munkahely. Egy ilyen tervezés ösztönzi a mozgást, mint például a séta és a lépcsőmászás, folyamatos aktivitásra ösztönözve az  embereket és megakadályozva az ülő életmóddal járó hátrányokat. Kombinálva mindezeket a funkciókat, olyan munkahelyet teremtenek, amely optimalizálja a környezetet a teljesítmény, az egészség és a jó közérzet érdekében, így az ilyen épületekben dolgozók könnyebben elérhetik a fizikai és szellemi teljesítmény csúcspontját. Ami igazán hatékonnyá teszi ezt a tervezési trendet az az ember mély, ösztönszintű igénye a természettel és a természeti világgal fenntartott kapcsolatra (Biophilia). Amikor a munkahelyünkön természetes formákkal és mintákkal vagyunk körbe véve, akkor úgy fogunk reagálni, mintha valódi természeti hatásoknak lennénk kitéve. Az irodai pihenőszobák, csocsóasztalok ideje lejárt, a mai kor emberének legfontosabb elvárása, hogy az irodai környezet visszavezessen a természet közelségébe.

Kapcsolodó cikkek:

2018-12-07T15:40:32+01:00